17.03.2012

Çeşme'de Sakız Ağaçları

Sakız Ağacının Coğrafyası ve Çeşme için Önemi


Sakız ağacı Akdeniz ekolojik bölgesi içinde doğal olarak yetişir. Don olayının nadiren yaşandığı, kuzey yarımkürenin astropikal kuşağı, sakız ağacının ihtiyaç duyduğu ılıman iklimi sağlamaktadır. O yüzden Atlantik kıyısından Hazar Denizi’ne, Alp Dağları’ndan Sahra çölüne kadar uzanan Akdeniz ekolojik bölgesi içinde Kanarya Adaları’ndan başlayarak tüm Akdeniz kıyılarında sakız ağacı yetişebilir.
İtalya’da Brindisi ve Itri’de, Yunanistan’ın Mora Yarımadası’nda Attika, Korint ve Skiathos’ta; bazı Ege adalarında, Kıbrıs’ta Girne ve Karpaz’da sakız ağaçları saptanmıştır.
Kuzey Afrika’da da görülmekte olan sakız ağacına Fas ve Cezayir’de sık rastlanır. Genellikle bodur formda kalan sakız ağaçları Doğu Afrika’da Somali, Kenya ve Uganda’ya kadar yayılım gösterir. Tüm bu bölgelerde yabani olarak bulunan sakız ağaçlarına Filistin ve İsrail’i kapsayan Kutsal Topraklar’da da rastlanmaktadır.
Türkiye’de de çok geniş bir sakız ağacı yayılımı olduğu görülmektedir. Trakya’dan başlayarak Anadolu’nun batı ve güney kısımlarına yayılan sakız ağaçları Bursa, Menderes, Söke, Aydın, Milas, Antalya, Adana ve Mersin çevrelerinde yetişir.
Bu ağaçların büyük çoğunluğu çalı formunda kalmışlardır.
Pistacia lentiscus L. oldukça geniş bir alanda yetişmesine rağmen damla sakızı elde edilen sakız ağacı özellikle “Sakız Bölgesi” olarak adlandırılan ve Sakız Adası’nın güney doğu kısmı ile Çeşme Yarımadası’nı kapsayan alanda yetişir.
                                                                          * * *

TEMA ile Kraft Türkiye’nin Falım markası tarafından 3 yıldır yürütülen "Sakız Ağaçlarına Sevgi Aşılıyoruz’’ projesi 5 yıl daha uzatıldı. Projenin yeni döneminde sakız ağaçlarının korunması için Klon Parkı kurulması kararlaştırıldı, projenin 2016 yılına kadar sürdürülmesine ilişkin protokol, taraflarca imzalandı... Ama yerli halk takip edebildigim kadari ile yeterince konu ile ilgili degil...
                                                                           * * *
Ve duyguguma gore Cesme'nin meshur sakizli dondurmasinin sakizi Yunanistan'dan ithal ediliyormus umarim dogru degildir...


2 yorum:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=e3A5TBIio-o&feature=share linkinde ve orada bildirilen linkte Okan Bayulgen'in sakız agaclari ile ilgili programinin tamami var...

    YanıtlaSil