5.04.2012

Ebegümeci (Malva Vulgaris)

Cocuklugumdan hatirladigim, Istanbul/Feneryolu'nda nerede ise her bos arazide bunlardan vardi... Her ne kadar simdi Istanbul'da bos arazi bulmak neredeyse imkansiz ama ben Cesme'de cocuklugumda yuzune bakmadigimiz ebegumecinin  her yerde karsimiza cikan bitki oldugunu ogrendim.

Buralarda rastladiginiz her ot ile bir cesit yemek yapilmakta. Yemek yapilamayan ile de bir derde derman yaratilmakta.



Çiçekleri ilaç, yaprakları da sebze olarak kullanılan ve genellikle tarla kenarlarında kendi kendine yetişen bir ottur. 20-70 cm. boyundadır. Yaprakları sarmaldır. Mayıs - Ağustos ayları arasında çiçek açar. Yaprak ve çiçeklerinde fazla miktarda müsilaj vardır. Yaprak ve çiçekleri kurutulmadan kullanılır.


Faydaları :

Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser. Mide ve bağırsakların muntazam çalışmasını sağlar. Kabızlığı giderir. Mide bulantısı ve kusmaları önler. Ateşi düşürüp, vücuda rahatlık verir. Boğaz ve bademcik iltihaplarını giderir. Nezle, bronşit, nefes darlığı tedavisinde kullanılır. Lapası çıbanların olgunlaşmasını sağlar. Burun kanamasını durdurur. Dişeti hastalıklarını tedavi eder. Mide ağrısını keser. Burun tıkanıklığını giderir diyolar...

Zararları:

Ebegümeci bitkisi ilaçların emilimini geciktirici etkiye sahip olduğundan dolayı ilaçlarla beraber alınmamalıymış.
Ebegümecinin yumurtayı kistik yapıya dönüştürme etkisi bulunduğundan dolayı gebe kalmayı zorlaştırıcı özelliği varmış.

Birkac tarif vereyim:

ÇAYI : Kaynar suyun içine bir miktar ebegümeci atılır ve 5 saat bekletilir. Aç karnına bu çay içilir. Kaynıtılmaz. Demleme usulu tüketilir.

SALATASI: Dallarından ayıkladığınız ve bol su ile yıkadığınız yaprakları, kaynamış ve altı kapalı olan suda max. 5 dakika bekletiyoruz. İyice süzdükten sonra doğradığınız yaprakları ister limon, sarımsak ve zeytinyağı karışımı ile, isterseniz de süzme yoğurtla, üzerine gezdireceğiniz bir miktar kızdırılmış zeytinyağında sotelenen jülyen doğranmış taze kırmızı biber ile servis edebiliyorsunuz.

Etli veya zeytinyağlı sarmasını yapılabilir, baştan soğanı kavururken içine ebegümeci yapraklarını katarak bulgur pilavı yapabilirsiniz. Semizotu gibi hiç susuz yada çok az su ilavesi ile pirinçle pişirebilirsiniz. Ben hiç sevmem ama kavurarak yumurtalı yapabilirsiniz. Aman yok uğraşamam ben tembelim diyorsaniz yıkamak kaydi! ile salatanıza ilave edebilirsiniz. Nasıl yaparsanız yapın yeterki tüketin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder